.

" />

.

" />

Despre POT si CUT






In toate documentatiile de urbanism veti intalni alti doi termeni care descriu modul in care se poate construi pe o suprafata de teren, POT si CUT. POT-ul este prescurtarea de la procent de ocupare al terenului, iar CUT coeficientul de utilizare al terenului. Ce reprezinta insa acestea si cum pot fi ei modificati in functie de reglementarile existente si dorintele benficiarului?


POT MAXIM (PROCENT DE OCUPARE AL TERENULUI)


Procentul de Ocupare al Terenului exprima raportul dintre Suprafata Construita (SC) si Suprafata parcelei (S) inmultit cu 100(este reprezentat in procente).

Pornesc explicatia de la acelasi exemplu simplificat din articolul despre retrageri si edificabil. In acel caz am vazut cum este generat edificabilul maxim doar de retrageri.


Sa presupunem ca in exemplul simplu POT-ul este de 50%. Asta inseamna ca pot construi pe 50% din suprafata parcelei mele, respectand in acelasi timp si retragerile impuse de regulamente. Intotdeauna se va discuta de POT maxim, asta insemnand ca in realitate in anumite cazuri cand se impun si anumite retrageri putem ajunge si la un POT mai mic.

In orice localitate fiecarei proprietati ii este atribuit un POT si un CUT in functie de reglementarile si functiunile specifice.


CUT MAXIM (COEFICIENT DE UTILIZARE AL TERENULUI)


Coeficientul de Utilizare al Terenului exprima raportul dintre Suprafata Construita Desfasurata a tuturor nivelurilor (SD) si suprafata parcelei (S).


Si in acest caz voi explica ce inseamna CUT-ul pornind tot de la exemplul simplificat.


Plimbandu-va cu mouse-ul peste imagine veti observa reprezentarea etajelor. In cazul nostru cladirea are regimul de inaltime Parter+1Etaj+Mansarda (P+1E+M). Suprafata Construita Desfasurata este suma celor 3 niveluri, adica adunam suprafata parterului+suprafata primului etaj+suprafata mansardei. Si in acest caz este vorba de CUT maxim. In cazul calcularii CUT nu se iau in considerare subsolurile. Exista cazul in care retragerile si POT-ul, impreuna cu regimul de inaltime, ne pot conduce catre un CUT mai mic fata de cel maxim admis intr-o anumita zona.


Avem posibilitatea sa ne “jucam” cu POT-ul si CUT-ul in functie de reglementarile in care trebuie sa ne incadram si de functiunea propusa. Pentru ca cele doua valori sunt maxime putem creste regimul de inaltime pentru o cladire si in acelasi timp reduce POT pentru a respecta CUT. Cu alte cuvinte acelasi volum al unei cladiri poate fi repartizat mai mult pe orizontala sau pe verticala in functie de reglementarile fiecarei zone in parte. In general in orase exista un POT ridicat, cum este cazul centrelor de oras, mai ales in cazul oraselor cu centru istoric. In acelasi timp in unele zone poate fi si CUT ridicat, cum este cazul constructiilor inalte de tip zgarie-nori (suprafata mica de teren si regim mare de inaltime, deci POT mare pe o parcela mica si CUT mare).
In cazul suprafetelor comerciale de tip hypermarket sau a zonelor industriale se remarca in general un POT mare, dar un CUT mic, regimul de inaltime fiind redus. Aceasta se intampla din doua motive simple:
1.Aceste functiuni se gasesc in general in afara orasului unde exista suprafete mari si ieftine de teren.
2.Este mult mai ieftin sa construiesti o cladire doar pe parter sau cu regim mic de inaltime.
Dupa aceasta explicatie, sper eu cat mai simplista, a acestor termeni va urma regimul de inaltime, pentru ca apoi sa vedem si un exemplu real in care se pot “combina” toate acestea.


Postarile din categoria Idei practice reprezinta doar explicatii teoretice. Acestea nu sunt solutii pentru o rezolvare a unui proiect real. Pentru a primi cele mai bune solutii, in cazul unei initiative reale, adresati-va unui specialist. In cazul in care doriti consultanta pentru o initiativa reala, puteti folosi pagina de contact.